Kjerringøy    
  FORSIDE FAMILIEN SLEKT AUTISME FOTO BIBLIOTEK OPPLEVELSER HOBBY ARVEN VÅR  
 
Handelsstedet ble grunnlagt på slutten av 1700 – tallet. Det drev handel på et stort omland, og gjestgiveri for reisende. I uminnelige tider har stedet vært brukt som overnattingsplass for lofotfarere. Det kunne ligge hundrevis av båter dratt opp på land ved Kjerringøysundet. Etter hvert vokste Kjerringøy til det rikeste handelsstedet i Nordland. Det var kjøp og salg som la grunnlaget for rikdommen.

 
 
   
 
Handelsmennene på Kjerringøy kjøpte fisk i Lofoten og andre steder i Nordland. Så tørket eller saltet de den, og solgte den videre – blant annet i Bergen. I retur brakte de varer og utrustning som ble solgt fra krambua på Kjerringøy eller i Lofoten. Virksomheten var nokså beskjeden fram til ca 1820. Så kom det ei oppgangstid med høykonjunktur  og gode priser på fisk. Etter ca 1860 kom det i tillegg en periode med gode sildeår. Handelsstedets høydepunkt ble nådd ca 1875. Deretter kom langsom tilbakegang. Handelsmannens forsøk på å investere i bergverk, industri og andre moderne foretak var stort sett lite vellykkede.
 
 
   
 
Første store handelsmann på Kjerringøy var Christian Sverdrup, som eide stedet fra 1803 til sin død i 1829. Han hadde tidligere drevet handel på Hundholmen i Bodø. Med han startet oppgangstida på Kjerringøy.

Sverdrups datter Anna Elisabeth ble gift med Jens Nicolai Ellingsen. Han tok over virksomheten, og investerte med stort hell i fiskehandel.
 

 
   
 
Ellingsen dødde i 1849. Enka Anna Elisabeth drev da virksomheten videre, etter hvert med sterk støtte i den unge handelsbetjenten Erasmus B. K. Zahl. I 1859 giftet de seg. Med Zahl kom Kjerringøys storhetstid. Zahl samlet umåtelige rikdommer, og satte i noen tiår sitt preg på Nordlands næringsliv.
 

Anna Elisabeth døde i 1879, og Zahl i 1900. Da Zahl døde, hadde virksomhet og inntjening i et par tiår vært nedadgående på Kjerringøy, på samme måte som for de fleste andre nordnorske handelssteder. Ved arveoppgjøret ble formuen sterkt splittet.

Den neste handelsmannen var Gerhard Kristiansen. Han drev fra 1900 til sin død i 1937. Med han ble virksomheten lokal, han var bonde, lokalhandelsmann og politiker.

 
 
Vandring rundt på handelsplassen
 
 
  Handelsstedet består av 15 antikvariske bygninger i et unikt miljø.
Anlegget er bevart med bygninger og store deler av innboet.
Slutten av 1800-tallet var handelsstedets storhetstid.
Handelsmann Zahl gjorde i denne perioden gode forretninger
innen fiskekjøp, jektefart, eksport og import.
Kjerringøy Handelssted arbeidet seg etter hvert opp til å bli det rikeste handelsstedet i Nord-Norge.Fløybygninga er bygd sammen med hovedbygninga.
Den ble oppført av Anna Elisabeth Ellingsen i 1852.
Her ble det oppbevart utstyr til husholdningen,
og her var arbeidsrom og bolig for tjenere.
I 1. etg var det et snekkerverksted.
Inntil hovedbygninga lå "Kontoret" eller utedoen.
Flere steder i bygninga ser en detaljer som vinduer,
dører eller bjelker som er gjenbrukt fra betydelig eldre hus.
 
 
 

Hovedhuset
 
  Hovedhuset
 

Hovedhuset
 
  Hovedhuset
  Hovedhuset var godt utstyrt med alt som måtte trenges, fine møbler og fint servise
 

I hovedhuset finnes et spesielt tapet i tre rom: Finstua, Røykeværelset og Finstusalen. Tapetet finnes også inni himlinga på ei himmelseng og i en reisekoffert.
 

tapetet er ytterst sjeldent, selv i europeisk sammenheng. Det er sjeldent fordi disse tapetene ble produsert kun en kort periode, og fordi de som regel ikke var i var i vanlig handel.

Håndverket som ligger bak er i høyeste klasse, og tapetet er bygd opp ved hjelp av flere kompliserte arbeidsprosessser.

 
 

Dette er fra stua hvor tapetet var fransk
 
   
 
 
 
 
 
Serviset som Anna Elisabet kjøpt inn til brylløpet  
Kjøkkenet var moderne med en stor ovn
 
 
Krambua
 
 
   
 
 
 
 
På krambua fantes alt av varer
 
 
 

Her er telefonen til h. og her kom det en god del nyheter som var viktig å få del i.

 
Her blei det servert alkohol. Så det var som en bar.
Det var om å gjøre å komme først på krambua og få plass på denne kista her. Her kunne man sitte så lenge som mulig for i håp om å få vite de siste nyhetene først. Da det var telegraf i kroken her så fikk man vite en del.  
     
 
Heimbrygga
 
 
   
 
Dette var selve nærven på handelsstedet. Her kom alle varene som trengtes og her sendets alle varene (fisken) som skulle selges.
 
 
 

Det var bygd et rom inni i heimbrygga. Det gav en kjøle-efekt, og det var bra både for varer som kom og fisk som skulle sendes.
 
 
 
 
 
  Klippfisk
Fisken blei lagt ut på berget (klippene) for å tørke. Dersom det kom regn så var det om å gjøre å få lagt fisken i stabler og dekke til med dette skjoldet så den ikke blei våt igjen. Når solen tittet fram så blei fisken lagt utover igjen.


 
   
 
Stornaustet
 
 
   
 
 
 
 
   
 
 
Kjelleren
 
 
   
 
 
 
 

Potetkjeller
 

 
Potetkjeller
 
 
Dette er potetkjelleren. Her blei det oppbevart både grønnsaker og potet. Det var gitter for vinduene slik at det ikke skulle kunne stjeles mat herfra. Gitteret hadde også den funksjonen at skulle man få for mye alkohol på handelshuset og man blei litt voldsom av seg, så blei man stengt inne her til rusen hadde gitt seg.

 
 
 
Stabburet
 
 
   
 
Stabburet blei også brukt som vev-stue
 
 
 
 

 


 
 
 
 

 

   
 
Bakeriet

Bakeriet er en av de yngre bygningene, oppført ca 1865.
På loftet er det et lite soverom for bakeren.
 

 
   
 
Baker Hansen kom hver 14. dag og bakte ca. 150 brød
 
 
 
     

 

  Kjerringøy Gamle Handelssted ligger idyllisk til, og fremstår i dag som ett av landets viktigste bygningsminner fra 1800-tallet. Handelsstedet består av 15 antikvariske bygninger i et unikt miljø. Anlegget er bevart med bygninger og store deler av innboet. Slutten av 1800-tallet var handelsstedets storhetstid.

Den unge forfatter Knut Hamsun gikk i land på Kjerringøy i 1879 og fant støtte og inspirasjon til sitt forfatterskap. Her har senere flere av hans romaner blitt dramatisert for film. "Rosa og Benoni", "Telegrafisten" etter romanen "Sværmere" og sist "Pan", som ble dramatisert for film for andre gang på Kjerringøy i 1994. Våren og sommeren 2001 ble "Dinas bok" av Herbjørg Wassmo filmatisert her.
 
     
  Film fra Kjærringøy  
 
Ellers en del bilder fra Kjerringøy
 
 
 

Tårnvika
 
  Tårnvika
 

Fra Tårnvika mot Kjerringøy
 
  Fra Tårnvika mot Kjerringøy
 

På tur fra Tårnvika
 
  Ei hegre under flukt
 

Naturen mot Nevelsfjorden
 
  Naturen mot Nevelsfjorden
 

Ærfugel
 
  Naturen mot Nevelsfjorden
 

Naturen mot Nevelsfjorden
 
  Det var mange hvite sandstrender
 

Tjeld
 
  Blåfjellet
 

Midnattsol over Kjerringøy
 
  Ut sundet ved handelsstedet
 

Turen tilbake til Misten
 
  Turen tilbake til Misten
 

Ferga ligger i Festvåg. (på andre siden)
 
  Mistfjorden
 

Tatt fra fergeleiet, Misten
 
  Mistfjorden
 

Mjelle
 
  Mjelle
     
     

SKRIV I PLASSBOKA MI

 

Send meg en E-mail

 

Johanne Eline Driveklepp, 9453 Kråkrøhamn. Tlf. 77095662 / 41410612