FORSIDE FAMILIEN SLEKT AUTISME FOTO BIBLIOTEK OPPLEVELSER HOBBY ARVEN VÅR  



Grong



Bertnemshaugene

 

 

 

Bertnemshaugene

 

Til Geitfjelltoppen

 

Harran camping

 



Harran kirke


Grong

 Kommune i Nord-Trøndelag fylke, dannet i 1964 ved sammenslåing av de tidligere kommunene Grong og Harran. Grong ligger i midtre del av Namdalen, omkring elvene Namsen og Sanddøla som flyter sammen ved administrasjonssenteret Grong.

Bertnemshaugene
har aldri vært undersøkt av arkeologer, og de synes urørt. Man forventer seg likevel ikke overveldende funn i disse haugene.

I tilknytning til gravhaugene er det funnet flere hustufter. De eldste er etter langhus som ble bygd omkring 150 - 200 e.Kr. Husene var 40 meter lange og 8 meter brede. Tegn tyder på at nordlandshandelen gikk med båt på elver og vann i stedet for å krysse det fryktede havstrekket Folda. Gården har en meget sentral plassering i forhold til slik trafikk. Sagnmaterialet i Overhalla forteller om nære handelskontakter østover, og fra denne gården er det også gunstige ferdselsruter mot øst.
 

Gården Bertnem er kjent på grunn av de store gravhaugene og ei spennende historie knyttet til disse. I Skandinavia finnes hauger med tilsvarende størrelse bare i Borre i Vestfold, på Høgom ved Sundsvall og i Gamle Uppsala i Sverige. På grunn av størrelsen på Bertnemshaugene mener historikerne at stedet har vært senter for et småkongedømme. Spor etter langhus som er datert til rundt år 200 e. Kr., viser også at det har vært et gårdstun her, trolig sammenhengende over en periode på 1800 år.

Gården må ha hatt en sentral posisjon med makt, innflytelse og forbindelser langt utover nærområdet, der den strategiske plasseringa i forhold til handelsveger trolig har vært av stor betydning. Her var det muligheter til å administrere og kontrollere en byttehandel mellom innland og kystområder. Gravfunn og gravskikker i området viser kulturpåvirkninger både fra øst, vest og sør.

I to av gravhaugene har det vært jordkjellere, men bare den eldste av disse finnes fortsatt. Den er gravd inn og murt opp av stein i den midterste haugen, som kalles for "Kongehaugen." Ingen vet i dag når denne jordkjelleren er bygd. Tidligere ble jordkjellerne brukt til oppbevaring av laks og poteter.

Gården er omtalt i skriftlige kilder fra 1500-tallet. Bortsett fra en kort periode på 1700-tallet, har den hele tida vært ett bruk, i motsetning til de fleste andre gårder i bygda som er blitt delt opp i flere bruk. Gården har vært i familiens eie fra 1803. Drifta i 2003 er korn, kjøttproduksjon, potet og salg av laksefiske.


Væremsfeltet,
et gammelt ringtun fra eldre jernalder, er Grong kommunes bidrag i "Fotefar mot Nord". Væremsfeltet består av gamle gravhauger, hustufter i ringannlegg og kokegroper. Rett nedenfor Væremsfeltet lgger en flott "hytte" hvor det er mulig å nyte nistepakken, grille eller slappe av og nyte utsikten over Namsen.

Fortsetter du videre nedover mot elva kan du gå en flott runde forbi Værem gård og komme opp på hovedveien ved Bergsmo. Runden tar i overkant av en time å gå.

Gløshaug kirke

Gammel trekirke fra 1689 med en meget spennende historie.

Man vet ikke nøyaktig når kirken ble bygget, men de som mener å "kunne det" mener det er rundt 1330, dette fordi det fra 1320 og frem til svartedauden i 1349 ble bygget en rekke slike kirker. Gløshaugkirka har hatt mange ulike navn, i 1548-49 ble kirken kalt Glassøy kirke, deretter Glatsø kirke. Det siste navnet- Gløshaug, betyr "Hvor du har fantastisk utsikt".

Gløshaug kirke ble i 1723 solgt fro 1680 riksdaler (dette inkluderte flere andre eiendommer).

I kirken henger det e sølvfisk over koret. Ingen vet helt sikkert hvor gammel den er, men den var listet som inventar alt i 1622. Legenden sier at det for lenge siden var en fisker som ikke hadde hatt særlig til fiskelykke. Han ba derfor til Gud, og sa at dersom han skulle få fiskelykke noengang, da skulle han gi en sølvfisk til den fattigste kirka i landet. Han fikk ufattelige fangster, og Gløshaugkirka fikk en sølvfisk som den fattigste kirka i landet!
 



Bertnemshaugene

 

 

 

Finnbursvatnet

 

Gløshaug kirke

 

Harran kirke i bakgrunn

 



Tømmeråsfossen

 
Grong stasjon
 
 

 


Grong Vidergående skole
 

 

SKRIV I PLASSBOKA MI

 

Send meg en E-mail

 

Johanne Eline Driveklepp, 9453 Kråkrøhamn. Tlf. 77095662 / 41410612