FORSIDE FAMILIEN SLEKT AUTISME FOTO BIBLIOTEK OPPLEVELSER HOBBY ARVEN VÅR  

 


Gratangen
 

                          
 


Gratangen kommune (samisk: Rivttáid suohkan) ligger i Troms. Den grenser i nord og øst mot Lavangen, i sør mot Narvik, og i vest mot Skånland. Over Astafjorden i nordvest ligger Ibestad.

Gratangen var en av de første slagmarkene mellom den tyske fjelljegerbataljonen i det 19. bayerske infanteriregiment under Eduard Dietls kommando og den norske 6. divisjon under Carl Gustav Fleischers kommando etter den tyske invasjonen den 9. april 1940.

Det var i Gratangen tyskerne for første gang måtte trekke seg tilbake på deres tokt gjennom Norge. Minnestener finnes flere plasser.

 

 

Foldvik Brygger

Foldvik Brygger er et gammelt bryggemiljø med kafe, restaurant og krambod med suvenirsalg. Under den store nothjellen er det utekafe. Innenfor området er Foldvik mølle. I 1908 gikk flere gårder sammen og kjøpte ei større mølle fra Hamarøy. Den var i regulær drift i 40 år og er nå istandsatt og tilgjengelig for publikum. Gratangen har sammen med Tromsø, Balsfjord og en del kommuner på Sunnmøre vært i fremste rekke i den moderne ishavsfangsten. Store deler av virksomheten ble drevet fra  Foldvik. Navnet Foldvik kommer etter alt å dømme av at fjorden her har en ”fold”. Gården Foldvik nevnes første gang da den etter svartedauen ble lagt inn under Trondenes kirke. Snurpenøtene var laget av bomullsgarn, og for at de skulle vare, måtte de tørkes og barkes. De store, våte og tunge redskapene var vanskelig å håndtere og det var vanskelig å finne et sted å få lagt dem til tørk, derfor ble nothjellene konstruert. Den første som oppførte nothjell i Foldvik var Mikal Nilsen i 1918. Hjellen står fortsatt på samme sted, men ble ombygd i 1951. Den ble da gjort noe høyere og kortere. Nothjellen på ”Nessekaia” – Bjarne Jensen brygga ble bygd i 1952. Samtidig ble brygga som står der flyttet dit fra ”Jakobkaia” nedenfor butikken. Den ytterste nothjellen, ved Lundberg-brygga, ble oppført i 1949, og ble bygd av materialer fra ei tyskerbrakke i 1947. Foldvikmarkedet, som startet opp i 1990, samler årlig 6-8000 mennesker. Foldvik er Gratangens bidrag til prosjektet Fotefar mot Nord.

 
 
Nyken Brygge

Nyken Brygge inneholder en stor samling med maritime gjenstander.

 
 
Naustmiljøet på Årstein er en samling bygninger like ved brufestet og består av naust, ei reklingbu, ei smie og ei sjøbu. Alle bygningene er restaurert. De er i privat eie, men er offentlig tilgjengelig og omvisning kan tilbys etter avtale.

 
 

Skifte

Mellom Hersjeberg og Årstein er gården Skifte.  Den er en flott representant for «tre stammers møte», mellom samisk, kvensk og norsk kultur.Helt spesiell er gammen på Skifte. Den ble byggget i 1856 og er den største i sitt slag i Norden.

 


 
 


Båtmuseum

Nordnorsk Fartøyvernsenter og båtsamling: Selve båtmuseet ligger i Gratangsbotn, fartøyvernssenteret i Hellarbogen, ca. 10 km lengre ut i fjorden.  Båtmuseet består av fire moderne murbygninger og to nye naust bygget etter gammel tradisjon. Her er landets største samling av nordlandsbåter, samt en rekke andre båter, fiske-og fangstutstyr. Ca. 70 båter av ulike typer er tatt vare på. Her er også landets eldste fembøring ,Sølvtoskillingen, fra 1845.

Den nybygde fembøringen Grytir er en av flere båter som er i drift.

 

SKRIV I PLASSBOKA MI

 

Send meg en E-mail

 

Johanne Eline Driveklepp, 9453 Kråkrøhamn. Tlf. 77095662 / 41410612